Kako do vozačke dozvole u 5 koraka?

POTREBNA STAROSNA DOB ZA UPIS U AUTOŠKOLU

Upis u autoškolu možete izvršiti najranije šest mjeseci prije nego što navršite godine propisane za izdavanje vozačke dozvole za upravljanje vozilom B kategorije.

STAROSNA DOB I UPRAVLJANJE VOZILOM

sa navršenih 16 godina možete upravljati vozilima M, A1, F i G kategorije
sa navršenih 18 godina možete upravljati vozilima A2, B i C1 kategorije
sa navršenih 19 godina možete upravljati vozilima B+E, C1+E i C kategorije
sa navršenih 20 godina možete upravljati vozilima A i C+E kategorije
sa navršenih 21 godinu možete upravljati vozilima D, D+E i H kategorije
sa navršenih 24 godine možete upravljati vozilima A kategorije, bez posjedovanja iskustva upravljanja vozilom A2 kategorije

DO VOZAČKE DOZVOLE U PET KORAKA

1. Lječnički pregled

Prije upisa u autoškolu dužni ste obaviti liječnički pregled i dobiti Uvjerenje o tjelesnoj i duševnoj sposobnosti za upravljanje vozilom određene kategorije.

Cijena liječničkog pregleda je 430,00 kn za A, A1 i B kategoriju. Pregled možete obaviti u ordinacijama koje su specijalizirane za obavljanje ove djelatnosti.

Od 1.siječnja 2011.g. potrebno je na pregled donijeti potvrdu od obiteljskog liječnika da ne bolujete od kroničnih bolesti (povijest bolesti). Liječnička svjedodžba za obuku u autoškoli i polaganje ispita važi neograničeno, a za Policijsku upravu kod podizanja vozačke dozvole ista ne smije biti starija od 15 mjeseci.

2. Upis u autoškolu

Nakon tog vrlo bitnog dijela s liječničkim uvjerenjem o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom i osobnom iskaznicom pristupate upisu u autoškolu i potpisujete ugovor o osposobljavanju kandidata za vozača u kojem su navedeni svi bitni članci kako bi se i vi i autoškola obvezali o poštivanju obveza tijekom polaganja vozačkog ispita.

Maloljetni kandidati na upis moraju doći s roditeljem ili starateljem.

3. Početak ospobljavanja kandidata

Ispit iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila kandidat je dužan položiti u roku od godine dana od dana završetka osposobljavanja iz tog predmeta.

Kandidat koji ispit iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila ne uspije položiti u navedenom roku ili taj ispit ne savlada niti nakon petog pokušaja u roku od godine dana od dana završetka osposobljavanja, mora ponovno proći osposobljavanje iz toga nastavnog predmeta.

Nakon uspješno odslušanih predavanja iz PPSP-a slijedi prisustvovanje predavanju iz predmeta Pružanje prve pomoći (PPP). Ta predavanja traju 9 nastavnih sati i provodi ih isključivo Crveni križ.

Praktična obuka iz vožnje traje najmanje 35 nastavnih sati. Prije završetka obuke iz predmeta Upravljanje vozilom (UV) potrebno je položiti i ispit iz predmeta Pružanje prve pomoći (PPP). Sve ispite provodi Hrvatski autoklub (HAK).

Ispit iz Upravljanja vozilom trebate položiti u vremenskom periodu od najdulje 18 mjeseci od datuma kad ste položili ispit iz Prometnih propisa. Poslije tog vremenskog perioda obavezni ste, prije izlaska na ispit iz UV, ponoviti osposobljavanje iz Upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 12 dopunskih sati.

4. Ispit iz predmeta Upravljanje vozilom

Nakon što ste položili ispite iz Prometnih propisa i Prve pomoći ostaje vam još jedan korak do vozačke dozvole - ispit iz predmeta Upravljanje vozilom (UV).

Ispit se sastoji od dva dijela. Prvi dio se provodi na prometnom vježbalištu (poligonu), a drugi dio ispita na javnoj cesti.

Ispitu iz ovog predmeta pristupite tek nakon razgovora s instruktorom vožnje jer on kao stručna osoba može procijeniti da li je razina vaših stečenih vještina dovoljna da uspješno savladate ovaj ispit.

5. IZDAVANJE VOZAČKE DOZVOLE

Izdavanje se vrši u Policijskoj upravi prema mjestu stanovanja. Uz uvjerenje o položenom vozačkom ispitu i uz važeće liječničko (ne smije biti starije od 15 mjeseci) možete podići svoju vozačku dozvolu. (narodne-novine.nn.hr)

Kolika je kazna ako vozim bez vozačke dozvole?

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana, kaznit će se za prekršaj osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Uvijek je pametnije i jeftinije voziti s vozačkom dozvolom nego pokušavati bez nje i time ugrožavati svoj život kao i živote drugih sudionika prometa oko sebe.

VOZAČKI JEFTINIJI OD KAZNE!!

Zrinsko - frankopanska 34
230000 Zadar
(iza Super Konzuma na Kolodvoru)

Tel: 023 302 384
Mob: 098 362 051

e-mail: info@autoskola-centar.hr